Historický okamžik pro obloukové hole: První mistrovství světa v nordic walkingu s obloukovými holemi

Jana Štěpaníková
Sep 01, 2024By Jana Štěpaníková

III. mistrovství světa v nordic walkingu, které se konalo na konci srpna 2024 v polském Bełchatowu, se pro nás stalo mimořádnou událostí. Nejenže jsme se účastnili jako závodníci, ale přivezli jsme s sebou revoluční novinku – obloukové hole Mønarc, které se poprvé představily na takto významné mezinárodní akci. Šlo o první mistrovství světa za účasti obloukových holí, a pro nás i celý svět nordic walkingu to byl opravdu historický okamžik.

children playing baseball

Naše výkony na šampionátu

Na startu mistrovství světa stáli tři závodníci s obloukovými holemi 🇨🇿:

- Jana Štěpaníková – 21 km   

- Jana Anna Cíchová – 21 km 

- Honza Tobolík – 5 km 

Jana Štěpaníková, která absolvovala svůj první půlmaraton, se stylově umístila na 21. místě na světě. 

children playing baseball


Jana Anna Cíchová si vybojovala úžasné 8. místo a Honza Tobolík v závodě na 5 km sprintu obsadil skvělé 9. místo, čímž se oba dostali do první desítky ve svých kategoriích, což je v silné konkurenci vynikající úspěch.

boy wearing baseball gear
basketball ball photography

Závod samotný však nebyl jednoduchý. Písečný terén a horké počasí ztěžovaly podmínky pro všechny závodníky. Jana, která poprvé zdolala tak dlouhou trať, k tomu poznamenala: „Bylo to náročné, ale každý krok stál za to!“ Všichni jsme byli nadšení nejen z výsledků, ale i z toho, že jsme mohli reprezentovat sebe, Českou republiku i naši inovativní technologii obloukových holí.

Zájem z celého světa

Obloukové hole, které jsme představili, vzbudily velký  zájem mezi ostatními účastníky mistrovství. Desítky walkerů z různých zemí si je chtěly osobně vyzkoušet a zjistit, v čem se liší od klasických holí. Reakce nás velmi mile překvapily – nadšení, někdy i lehká nedůvěra (a o to důkladnější testování) a mnoho otázek.

children playing baseball

Zvlášť nás potěšil zájem Marka Kantanevy, jednoho z významných zakladatelů nordic walkingu, který si obloukové hole také vyzkoušel a projevil zájem o další testování a spolupráci. Marko, známý jako „otec“ nordic walkingu, způsobil revoluci v chůzi s holemi, když v roce 1997 publikoval první oficiální práci na toto téma a tím přivedl nordic walking na světovou scénu. Je pro nás velkým oceněním, že se taková legenda v oboru zajímá o obloukové hole a možnosti jejich dalšího vývoje. Tato spolupráce by mohla znamenat významný posun nejen pro náš produkt, ale pro celý sport.

two boys playing baseball

Taiwanští walkeři byli další skupinou, kterou naše hole zaujaly. Po vyzkoušení byli tak nadšení, že chtěli zakoupit všechny, které jsme s sebou měli. Bohužel logistické překážky v přepravě na Taiwan tomu zabránily, ale ihned jsme je propojili s francouzským výrobcem Mønarc, aby se mohly dojednat další kroky k mezinárodním dodávkám.

group of men playing soccer during daytime

Nová přátelství a výměna medailí

Jedním z nejkrásnějších okamžiků mistrovství bylo, když si vedoucí taiwanské výpravy a Honza Tobolík vyměnili medaile jako symbol vzájemného respektu a přátelství. Tento krásný akt ukázal, že nordic walking není jen o soutěžení, ale také o setkávání lidí z různých koutů světa a budování přátelství.

Navázali jsme také nové přátelské a obchodní vztahy, které mohou v budoucnu přispět k expanzi našich obloukových holí do dalších zemí. Bylo skvělé vidět, jak nordic walking spojuje národy, a my jsme toho byli svědky na každém kroku mistrovství.

basketball game

Budoucnost obloukových holí

Obloukové hole Mønarc nejsou pouhým experimentem, ale skutečnou inovací, která může nordic walking posunout na novou úroveň. Díky spolupráci s italskou firmou Gabel, která poskytuje špičkové komponenty, se obloukové hole mohou pochlubit vynikající kvalitou, stabilitou a ergonomií. Jejich unikátní design napomáhá lepšímu rozložení síly při chůzi, čímž snižuje zátěž na klouby a zvyšuje komfort během dlouhých tratí.

Zkušenosti z mistrovství ukázaly, že o tento typ holí je velký zájem. Dokonce i odborníci, jako Marko Kantaneva, oceňují jejich potenciál. Jsme nadšení z toho, že díky nim můžeme nordic walking posunout o krok dál.

grayscale photo of boys football team in front of coach

A co nás čeká dál?

Nyní je před námi další výzva – šířit povědomí o obloukových holích mezi další walkery po celém světě. Přinášíme novou éru nordic walkingu, která spojuje národy, přináší inovace a posouvá nás všechny o krok dál. Pojďte to zažít s námi a zkuste obloukové hole na vlastní kůži!

man overlooking baseball field