Překonejte inkontinenci a užívejte si pohyb bez omezení

Jul 07, 2024By Jana Štěpaníková
Jana Štěpaníková

Tuto část seriálu jsem zamýšlela věnovat jinému tématu týkajícího se pánevního dna, ale zprávy v mém Messengeru mi daly jasně najevo, že je potřeba se zaměřit na téma, které je bohužel pro mnohé ženy stále tabu a traumatizující záležitostí. A tím je téma inkontinence

Ačkoliv se o tom mluví málo, inkontinence není jen zdravotní problém, ale také otázka fyzické a psychické pohody, dotýká se i společenské oblasti. Je stejně jako pánevní dno tématem, o kterém tušíme, že existuje, občas někde zazní, lidé kolem něj ale chodí po špičkách. Ženy a také muži. Pánové pozor, inkontinence se může přímo dotýkat i vás.

Inkontinence může být náročná, ale nejste v tom samy/i! Pojďte se s ní seznámit a najít způsoby, jak zlepšit kvalitu života a vrátit radost z pohybu a každodenních aktivit.

Víte, co mne v souvislosti s inkontinencí v minulosti nejvíce iritovalo? Reklama na jedny nejmenované vložky, určené právě na inkontinenci. V této reklamě tančila asi třicetiletá žena a celá reklama byla o tom, že tato mladá žena má inkontinencí, ale protože má „vložky“, tak ji vlastně nic netrápí. Dá si inkontinenční vložku a je v pohodě a může tančit do rána. Když jsem reklamu poprvé viděla, doufala jsem, že bude něco následovat. Nějaká pomůcka na cvičení pánevního dna, apod. Nebo, že jde pouze o špatný vtip. Nešlo, bohužel. Ženy s inkontinencí tak nabyly dojmu, že je to věc naprosto přirozená a normální. Takže šoupnout si inkontinenční vložku a občas do ní něco upustit, je naprostý standard.

To ovšem rozhodně není. Standardem je mít funkční svaly pánevního dna. My už teď víme, že jsou to svaly se svalovinou příčně pruhovanou, tedy lze je vytrénovat. Stejně tak, jako když cvičíme „bicáky, tricáky, břišáky, záďáky”, apod.

Téma inkontinence je neskutečně široké. Proto se zaměřuji pouze na nejzásadnější informace, které by měl člověk mít a řeším především inkontinenci stresovou. Okrajově vás seznámím s dalším druhem inkontinence, kterou je inkontinence urgentní. V některém z dalších dílů se podíváme na močovou inkontinenci u mužů. 

Moje osobní zkušenost s inkontinencí? 

Pokud bych sama dříve neměla poúrazové problémy s inkontinencí, nepomáhala bych dnes ženám, které tímto problémem trpí, a pravděpodobně bych ani nepsala tento článek. Před lety jsem totiž prodělala úraz na koni. Měla jsem polámaných šest žeber na levé straně hrudníku. Byla to nejhorší fyzická bolest, jakou jsem kdy zažila, trvající mnoho měsíců. Každé ráno mi trvalo dvacet minut vstát z postele. Sednout si a vstát bylo možné jen s bolestí a zakouslými zuby. Nejpohodlnější bylo stát a chodit. Sedání a ležení byly utrpením. Zavázat si tkaničky? Nadlidský výkon.

A jak souvisí můj úraz s inkontinencí a s pánví? Na žebra se upínají břišní svaly, které mi po úrazu vypadly z funkce. Lidské tělo je natolik chytré a zároveň líné, že si rychle najde náhradní mechanismy. Nefunguje břicho? Zapojíme záda. A mé tělo je zapojilo tak mohutně, že mi vyrobilo výhřez meziobratlové ploténky. Důsledkem toho bylo, že jsem začala tahat pravou nohu a z funkce úplně vypadl můj hluboký stabilizační systém, jehož dno tvoří právě svaly pánevního dna. Mé orgány v pánvi se neměly o co opřít a tak jsem si zažila i svou první inkontinenci.

Moc jsem chtěla zase žít bez bolestí, které mě tak limitovaly. Celý rok jsem dávala své tělo dohromady. Moderní fyzioterapie mi bohužel příliš nepomohla, a tak jsem zkoušela, kombinovala, vymýšlela a spojovala různé koncepty, metody a techniky, až jsem se ze všeho dostala ven. Dnes mé tělo funguje skvěle. Neznám bolesti zad, inkontinence je dávno pryč. Byla to dřina, která stála za to. Roky už opět žiju svůj život bez bolesti. A jak jsem to dokázala? Na to se podívejme v tomto článku.

Funkce pánevního dna a jejich význam pro zdraví

Nejprve si ale něco řekněme o klíčových funkcích pánevního dna a jejich významu pro zdraví.

➡️ Funkce podpůrná– vytváří flexibilní dno pánevní pro pánevní orgány.
➡️ Funkce sfinkterová– svaly pánevního dna pomáhají uzávěrovému mechanismu močové trubice a řitního otvoru (zvyšují intrauretrální tlak).
➡️ Funkce posturální a stabilizační– působí proti gravitaci ve vertikálních polohách při zvyšování nitrobřišního tlaku, ještě před provedením samotného pohybu, kdy dochází ke stabilizaci bederní páteře a pánve a to automaticky, mimovolně.
➡️ Dilatační– chápejme zde jako protažení a relaxaci v průběhu vyměšování a při porodu.
➡️ Funkce sexuální – kontrakce při orgasmu.


Dysfunkce svalů pánevního dna

➡️ Inkontinence (močová a fekální) 
➡️ Prolaps (vyhřeznutí) pánevních orgánů 
➡️ Chronická bolest pánve
➡️ Funkční sterilita
➡️ Sexuální dysfunkce
➡️ Bolesti zad
➡️ Defekační potíže

Diagnostika a nejčastější formy vyšetření svalů pánevního dna

Diagnostika svalů pánevního dna je klíčová pro správnou identifikaci problémů a následné stanovení efektivní léčby. Existuje několik metod, které se běžně používají k vyšetření funkce a zdraví svalů pánevního dna. Tyto metody se liší svou složitostí a specifickým zaměřením. Níže uvádím nejčastější formy vyšetření:

Aspekce vyšetření pohledem, kdy hodnotíme celkovou konfiguraci těla. Je to vyšetřovací metoda číslo jedna, kterou používáme ve fyzioterapii. 
Palpace vyšetření pohmatem. Je to jedna ze 4 základních vyšetřovacích metod. 
EMG (Elektromyografie)

to je přístroj, který měří aktivitu svalů pánevního dna. Tento test může být prováděn pomocí:
▶ Povrchových elektrod: Elektrody jsou umístěny na kůži kolem pánevní oblasti.
▶ Intrakavitárních elektrod: Elektrody jsou zavedeny do pochvy nebo konečníku, aby měřily aktivitu specifických svalů.

MRI (Dynamická magnetická rezonance)tj. pokročilá zobrazovací technika, která poskytuje detailní a trojrozměrné obrazy pánevních struktur. Dynamická MRI může ukázat, jak svaly pánevního dna fungují při různých činnostech, jako je kašel nebo tlačení.
Dynamometrie svalů pánevního dnaPoužívá se k měření síly svalů pánevního dna. Speciální dynamometry pro pánevní dno mohou být vloženy vaginálně nebo rektálně, aby měřily sílu kontrakcí těchto svalů. Toto měření může být užitečné pro hodnocení funkce pánevního dna, diagnostiku dysfunkce a monitorování účinnosti rehabilitačních programů.
Perineometrie Slouží k měření tlaku, který svaly pánevního dna vyvinou při kontrakci. Přístroj zvaný perineometr se používá k zaznamenání tohoto tlaku. Jde obvykle o malý balónek nebo sondu, která je vložena do vagíny nebo rektálně (do konečníku). Když vyšetřovaný stahuje svaly pánevního dna, měří se tlak, který tyto svaly vyvinou, a zaznamenává se na displeji přístroje.

Definice inkontinence 

Věděli jste, že existuje Mezinárodní společnost pro inkontinenci (International Continence Society, ICS) se sídlem v Bristolu, ve Spojeném království? Ta definuje močovou inkontinenci jako „stížnost na jakýkoliv nedobrovolný únik moči"​. Tato definice zahrnuje všechny formy inkontinence, ať už se jedná o únik moči při fyzické aktivitě, kýchání (stresová inkontinence), nebo náhlý, neodolatelný pocit potřeby močení (urgentní inkontinence).

Mezinárodní den INKONTINENCE? 

Hledala jsem, zda existuje den či mezinárodní den inkontinence. Každý den se přeci slaví „den něčeho” - různých syndromů, nálad, apod. Ale den inkontinence? Není, neexistuje.

ALE, přece jen něco. Existuje Světový (CELÝ!!) týden kontinence (World Continence Week), který se každoročně koná v červnu. Tento týden je globální iniciativou zaměřenou na zvýšení povědomí o problémech spojených s inkontinencí, oslabením pánevního dna a dalšími přidruženými zdravotními stavy. V roce 2024 proběhl Světový týden kontinence od 17. do 23. června.

Kdo z vás tuto událost zaregistroval a ví o ní? 🤷‍♀️

Urgentní inkontinence

Urgentní inkontinence je typ močové inkontinence, která se vyznačuje náhlým a silným nutkáním na močení, které je často nemožné potlačit. Tento náhlý pocit potřeby močit může vést k nechtěnému úniku moči ještě před dosažením toalety. Urgentní inkontinence je často spojována s hyperaktivitou močového měchýře, kdy se měchýř stahuje nečekaně a bez varování, což způsobuje intenzivní nutkání močit.

Příčiny urgentní inkontinence

➡️ Neurologické poruchy - stavy jako Parkinsonova nemoc, roztroušená skleróza nebo poranění míchy mohou ovlivnit nervovou signalizaci, která řídí močový měchýř.
➡️ Infekce močových cest - zánět močového měchýře nebo močové trubice může způsobit časté a intenzivní nutkání močit.
➡️ Dráždivé látky - některé potraviny, nápoje (např. kofein, alkohol) a léky mohou dráždit močový měchýř a způsobovat zvýšené nutkání močit.
➡️ Abnormality močového měchýře - tumory, kameny v močovém měchýři nebo jiné strukturální abnormality mohou přispívat k příznakům urgentní inkontinence.

Léčba urgentní inkontinence

➡️ Behaviorální terapie: trénink močového měchýře a techniky plánovaného močení mohou pomoci zlepšit kontrolu nad močovým měchýřem.
➡️ Cvičení svalů pánevního dna, mohou zvýšit kontrolu nad močením.
➡️ Farmaka - anticholinergika a další léky mohou pomoci snížit hyperaktivitu močového měchýře.
➡️ Chirurgické zákroky - v závažných případech mohou být doporučeny různé chirurgické metody, které pomohou zlepšit funkci močového měchýře.

Urgentní inkontinence může výrazně ovlivnit kvalitu života, ale s vhodnou diagnózou a léčbou lze symptomy efektivně zvládat a zlepšit tak každodenní pohodu pacienta.

Stresová močová inkontinence (SUI)

Vzniká při nedostatečnosti uzávěrových mechanismů hrdla močového měchýře a nesprávné funkci (dysfunkci) pánevního dna. Co se pak stane, když nám toto nefunguje?

➡️ Při zvýšení nitrobřišního tlaku se tlak přenese na močový měchýř, dojde ke zvýšení tlaku v močovém měchýři, který převýší tlak v močové trubici, dojde k nevýhodné změně polohy močového měchýře vůči uretry (močové trubice). Pak vzniká pasivní a nechtěný únik moči. 
➡️ Stresové manévry - těmi jsou kýchnutí, smích, prudší pohyb, zvedání těžkých břemen, běh, chůze do schodů, poskoky, doskoky, apod. 

Jaké jsou rizikové faktory vzniku stresové močové inkontinence?

➡️ Opakované porody a těhotenství
➡️ Gynekologické operace, jako je např. hysterektomie, císařský řez
➡️ Břišní operace
➡️ Opakované infekce močových cest
➡️ Ozařování orgánů malé pánve
➡️ Prolaps (vyhřeznutí) orgánů malé pánve
➡️ Obezita
➡️ Dlouhodobé vykonávání fyzicky náročné práce
➡️ Hormonální změny v období klimakteria
➡️ Zácpa
➡️ Kašel
➡️ Vrozená nedostatečnost pojivových tkání
➡️ Kouření, alkohol
➡️ Špatný pitný režim
➡️ Celkově špatná kondice těl
➡️ Některé sportovní aktivity (běh, paragliding, vzpírání, a celkově sporty, kde je hodně doskoků.

grayscale photography of boys raising hand

Klasifikace inkontinence

Jak se zorientovat v tom, jak silná je inkontinence? Jak je klasifikována? Orientujeme se klasifikací močové inkontinence podle Ingelmanna-Sundberga. Ta se zaměřuje na závažnost úniku moči a rozděluje ji do tří stupňů.

První stupeň (Mírná inkontinence): 
 ▶ K úniku moči dochází pouze při náhlém zvýšení nitrobřišního tlaku.
 ▶ Při kašli, kýchání, smíchu, zvedání těžkých předmětů nebo jiné fyzické námaze.
 ▶ Množství úniku: Obvykle malé množství moči. Moč většinou uniká po kapkách.
 ▶ Často postihuje ženy po porodu nebo v menopauze, ale může se vyskytnout i u mužů po operaci prostaty.

Druhý stupeň (Střední inkontinence):
 ▶ K úniku moči dochází při mírné fyzické aktivitě nebo pohybu.
 ▶ Při chůzi, vstávání ze sedu, při lehkém cvičení.
 ▶ Množství úniku: Střední množství moči, které může vyžadovat použití hygienických vložek nebo absorpčních pomůcek.
 ▶ Postihuje jedince s pokročilejšími problémy s pánevním dnem, často spojené s dalšími faktory jako obezita nebo chronický kašel.

Třetí stupeň (Těžká inkontinence):
 ▶ K úniku moči dochází i při minimální nebo žádné fyzické aktivitě.
 ▶ Únik moči může nastat i v klidu, během spánku nebo při minimálním pohybu.
 ▶ Velké množství moči často vyžaduje použití inkontinenčních kalhotek nebo jiných větších absorpčních pomůcek.
 ▶ Postihuje osoby s vážnými poruchami pánevního dna, neurologickými onemocněními nebo po závažných chirurgických zákrocích.
 ▶ V tomto stádiu inkontinence cvičením v drtivé většině případu nepomůžeme, ale existují výjimky, kdy se i u třetího stupně stav zlepšil. 

Tato klasifikace pomáhá lépe porozumět závažnosti močové inkontinence a přizpůsobit léčebný plán podle individuálních potřeb a stavu konkrétního člověka. Každý stupeň vyžaduje specifický přístup k léčbě.

Kudy může probíhat únik moči?

K tomu může dojít dvěma cestama:
 ▶ Uretrální – moč uniká přes močovou trubici.
 ▶ Extrauretrální – moč uniká jinými cestami než uretrou (močovou trubicí), např. píštělemi mezi uretrou a pochvou. 

Terapie dysfunkce pánevního dna - obecně

Terapie dysfunkce pánevního dna je komplexní proces, který zahrnuje různé přístupy zaměřené na posílení, rehabilitaci a zlepšení funkce svalů pánevního dna. Níže jsou uvedeny hlavní kroky a metody terapie:
➡️ Diagnostika - viz výše
➡️ Změna životního stylu:
 ▶ Úprava stravy - zajištění správné výživy, která podporuje zdraví pánevního dna.
 ▶ Hydratace - dostatečný příjem tekutin pro udržení optimální funkce svalů a orgánů pánevního dna.
 ▶ Zlepšení posturálních návyků - správné držení těla a ergonomie mohou přispět k celkovému zdraví pánevního dna.
 ▶ Kouření - to dává tělu pořádně zabrat. 
➡️ Individuální či skupinové cvičební programy. 
➡️ Cviky zaměřené na pravidelnou aktivaci a uvolňování svalů pánevního dna, určené k posílení těchto svalů.
➡️ Biofeedback - terapie poskytující okamžitou zpětnou vazbu o správnosti prováděných cviků, což zvyšuje jejich efektivitu.
➡️ Elektrická stimulace - použití elektrických impulsů k aktivaci svalů pánevního dna u lidí, kteří mají potíže s jejich aktivací. 

A co terapie stresové močové inkontinence?

Ta se dá rozdělit na konzervativní a chirurgickou. 

Konzervativní

➡️ Změna životního stylu
 ▶ Obezita
 ▶ Postura
 ▶ Kouření
 ▶ Strava
➡️ Stabilizační cvičení pánve
➡️ PFMT - pelvic floor muscle training - trénink svalů pánevního dna - nedílná součást u stresové inkontinence. Bez ní to opravdu nejde. Má efekt na:
 ▶ Vyzvednutí orgánů malé pánve do vyšších poloh
 ▶ Pozitivně ovlivňuje svalovou hypertrofii
 ▶ Má pozitivní vliv na funkci svěračů
 ▶ Pozitivně ovlivňuje tuhost vazivové tkáně
➡️ Aktivace hlubokého stabilizačního systému
➡️ Vaginální závaží - tak jako existují činky na trénink rukou, stejně tak existují „činky” na trénink svalů pánevního dna.
 ▶ Trénink síly proti odporu
      - Krátkodobé vtahování
      - Různé pohyby dolních končetin, poskoky
 ▶ Trénink tonické aktivity svalů pánevního dna
      - Používají se různé tvary závaží s minimální vahou
      - Trénuje se výdrž při chůzi a stoji
➡️ Biofeedback - u toho žena vidí a slyší svůj výkon svalů pánevního dna, dokumentuje se zároveň i průběh terapie 
➡️ Trénink močového měchýře
➡️ Vaginální pesary
➡️ Podpory krčku ´močového měchýře
➡️ Medikamentózní léčba - spasmolytika, apod.

Chirurgická

Vaginální plastiky, podpůrné operace, implantáty kolagenu…

Trénink svalů pánevního dna

Samotné cvičení a výběr několika nejzásadnějších cviků probereme v dalším díle našeho seriálu o pánevním dnu.

Dnes si jen řekneme základní doporučení ke cvičení svalů pánevního dna:

➡️ Při cvičení střídejte polohy
➡️ Střídejte pohyby
➡️ Střídejte typy stažení (kontrakce)
➡️ Dávejte pozor na provedení správného stažení
➡️ Po kontrakci musí přijít uvolnění
➡️ Cvičte doma i ve skupině
➡️ Dávejte si pozor na přetrénovanost
➡️ Nejoblíbenější cvičební pomůcka a forma cvičení?
 ▶ Cvičení s velkým míčem
 ▶ Cvičení v oporách

Podpora a edukace

Je potřeba poskytovat informace a podporu ženám i mužům k lepšímu pochopení jejich stavu a aktivnímu zapojení do léčebného procesu.

Komplexní „terapie” může výrazně přispět ke zlepšení kvality života lidí s dysfunkcí pánevního dna. Chce to ale pravidelnost, vysokou míru sebekázně, nedělat věci nárazově a hlavně, vytvořit si návyk.

Zdraví pánevního dna hraje zásadní roli v našem celkovém zdraví a pohodě, a to jak fyzicky, tak psychicky. Přestože je často přehlíženo, jeho správná funkce je klíčová pro mnoho aspektů našeho života, od kontroly močového měchýře a střev až po podporu při těhotenství a zlepšení sexuálního zdraví. Posilování a péče o pánevní dno může vést k významnému zlepšení kvality života a prevenci řady nepříjemných problémů.

Podpora a edukace jsou klíčové. Je potřeba poskytovat informace a podporu ženám i mužům k lepšímu pochopení jejich stavu a aktivnímu zapojení do léčebného procesu. Komplexní terapie může výrazně přispět ke zlepšení kvality života lidí s dysfunkcí pánevního dna. Chce to ale pravidelnost, vysokou míru sebekázně, nedělat věci nárazově a hlavně, vytvořit si návyk.

A teď vy! Nebojte se otevřít téma inkontinence a udělat první krok k lepšímu životu. Získejte i vy zpět kontrolu nad svým tělem. Společně to zvládneme.

Nečekejte, až se problémy objeví, začněte se o své pánevní dno starat již dnes. Zahrňte jednoduché cviky, které se v dalším pokračování postupně naučíme, do své každodenní rutiny, věnujte pozornost správnému držení těla a neváhejte se obrátit na odborníky, pokud máte jakékoliv otázky nebo obavy. Vaše tělo vám za to poděkuje.

Věnujte svému pánevnímu dnu péči, kterou si zaslouží, a objevte, jak velký rozdíl to může udělat. Přidejte se k nám na cestě za zdravějším a šťastnějším životem. A nezapomeňte, že pravidelný pohyb, jako je Nordic Walking, může být skvělým doplňkem vaší péče o pánevní dno. Nordic Walking nejen posiluje celé tělo, ale také podporuje správnou funkci svalů pánevního dna, zlepšuje držení těla a celkovou kondici