Spojení hudby, technologie a Nordic Walking?

Aug 02, 2024By Jana Štěpaníková
Jana Štěpaníková

Když se řekne violoncellista, většině lidí se vybaví obraz umělce sedícího na pódiu s nástrojem v ruce, ponořeného do světa hudby. Co když ale tento obraz doplníme o moderní prvek – Nordic Walking?

Přinášíme vám rozhovor s výjimečným člověkem, který propojuje čtyři zdánlivě neslučitelné světy: hudbu, informační technologie, 3D tisk a sport. Ondřej Kratochvíl je nejen vynikající violoncellista a rocker s úspěšnou kapelou ARRHYTHMIA, ale také učitel hudby, kreativec a vizionář, který spustil projekt MyCello a vyvíjí informační systémy, mezi nimi i úspěšný iZUŠ. K tomu všemu je walkerem, otcem dvou kluků a dobrodruhem, který si čas od času jde vyzkoušet přežití v přírodě jen s nožem v kapse.

"Ondro, dnes si budeme povídat o Tvých zkušenostech, výzvách a inspiracích. Tento rozhovor může být zajímavý nejen pro hudebníky, ale pro každého, kdo hledá způsoby, jak propojit svou vášeň s péčí o zdraví."

Hudební cesta a fyzické výzvy

V úvodu ses představil jako violoncellista. Od kdy vlastně hraješ?

Hraji od svých pěti let. Moji rodiče jsou muzikanti, učitelé v ZUŠ, hudba mě tedy provází už od mala. Po studiu na ZUŠ následovala konzervatoř a akademie.

girls sitting on bench during daytime

Jaké fyzické obtíže Tě postihují nejčastěji kvůli hraní na violoncello?

Snad každého, kdo vykonává rutinní činnost, potkají fyzické obtíže. Mě postihly několikrát, především bolesti zad a rukou. Ty jsou typickou „nemocí z povolání“ nejen u muzikantů.

Kdy jsi poprvé zaznamenal potřebu je řešit?

Poprvé intenzivně to bylo v prvním ročníku na konzervatoři. Denní hraní na cello způsobilo takové bolesti, že jsem zvažoval konec kariéry. I když jsem byl teprve na začátku, už jsem byl mistrem republiky.

Objevování Nordic Walkingu

Jakým způsobem jsi začal řešit své fyzické obtíže? Byl to právě Nordic Walking?

Tehdy jsem ještě o Nordic Walkingu nic nevěděl, ale začal jsem pravidelně chodit, běhat a plavat. Hledal jsem nejpřirozenější pohyb, který by zapojil co nejvíce svalů, ale nebyl příliš zatěžující.

Jak ses tedy dostal k Nordic Walkingu?

To bylo snad v roce 2020. Můj kolega Honza, čerstvý nadšenec do NW, mi půjčil hole a šli jsme to vyzkoušet.

Životní tempo a Nordic Walking

Tvoje pracovní tempo je díky dvěma malým synům enormní. Jak si dokážeš najít čas na Nordic Walking?

Základem každého sportu je pravidelnost a vybudování si dobrého návyku. Pro nás se jím staly tzv. Walky Talky Meetingy. Jsou to pravidelné středeční pracovní procházky, porady při chůzi. Pravda, někdy se více soustředíme na myšlenky než na techniku, ale jsme chlapi, že? Dělat více věcí najednou je pro nás někdy trochu obtížné. 🙂

man overlooking baseball field

Jaký vliv mají tyto meetingy na tvou kondici a pracovní efektivitu?

Výrazně pozitivní. Fyzická aktivita při poradách nám pomáhá lépe přemýšlet a řešit problémy. Navíc se udržujeme v kondici, což je skvělý bonus.

Zkušenosti s obloukovými holemi Monarc

Ondro, teď už pár dnů chodíš s novými holemi francouzského výrobce Monarc. Jaké je chození s obloukovými holemi oproti klasickým rovným holím? Pociťuješ nějaký rozdíl?

Nejdříve jsem i vyzkoušení odolával, ale pak jsem se potřeboval vyvětrat a Honza je měl zrovna v kanceláři, tak jsem je popadl a jen tak s nimi chodil před firmou. S klasickými holemi chodím 4 roky, mám stále stejné od začátku, takže jsem myslel, že kvůli nezvyku to bude spíš horší. Ale to s čím jsem celou dobu bojoval, že jsem ztrácel trakci, hrot mi podklouznul a kvůli tomu jsem nemohl dávat ruku moc za sebe, bylo pryč. Obloukové hole držely na zemi jako přibité a já mohl máchnout daleko za sebe a pořádně se do holí opřít.

a couple of men playing golf

Jak ses o obloukových holích Monarc dozvěděl a co tě přimělo si je pořídit?

Honza o nich už nějakou dobu mluvil, pak si je objednal na zkoušku a hned mi je ukázal. Když jsem se však zmínil doma před manželkou, že bych si je pořídil, reakce byla, že přece na to chození jednou za týden mi hole, co mám, stačí. Jaké pak bylo překvapení, když při oslavě 40. narozenin mi Honza dal „obloukovky“ jako dárek.

Benefity obloukových holí

Jaké konkrétní benefity jsi zaznamenal používáním obloukových holí?

Kromě lepší přilnavosti je to především radost z chůze. Předtím mě podkluzování štvalo. Jsem rychlejší a můžu pracovat na lepší technice.

Pomáhají ti obloukové hole s tvými fyzickými problémy?

Pomáhají skvěle! Stabilizovaly mi krční páteř a uvolnily napětí v trapézech. Díky tomu se můžu soustředit na hraní, aniž bych se musel bát bolesti.

Jak se cítíš při hraní na violoncello teď oproti minulosti?

Asi je ještě brzy hodnotit vliv nových holí, ale věřím, že za pár týdnů rozdíly zaznamenám i v této oblasti.

Plány do budoucna 

Jaké máš plány do budoucna s ohledem na své zdraví a profesní život?

Chtěl bych se více hýbat. Náplní mé práce je téměř celý den sedět, ať už za cellem nebo za počítačem. Chtěl bych si kromě Walky Talky Meetingu přidat ještě další den pravidelné chůze, třeba s manželkou nebo rodiči. „Zajít si na jedno“ mě neláká, ale „zajít si jedno 5km kolečko“ je lepší.

Co bys doporučil ostatním hudebníkům, kteří se potýkají s podobnými fyzickými obtížemi?

Určitě něco změnit. Je důležité dbát na správné držení těla, pravidelně se hýbat a hledat nové způsoby, jak přetěžovaným partiím ulevit.

Dnešní rozhovor s Ondrou nám ukázal, jak důležité je hledat rovnováhu mezi vášní a péčí o vlastní zdraví. Ondra je důkazem toho, že i zdánlivě neslučitelné světy hudby a sportu mohou přinést harmonii a novou perspektivu. Ať už jste hudebník, technologický nadšenec, nebo hledáte inspiraci, jak spojit různé aspekty svého života, Ondrův příběh nám připomíná, že změna je vždy možná a často přináší nečekané benefity. Děkujeme, Ondro, za sdílení tvých zkušeností a inspirativního pohledu na svět!

Přečtěte si další zajímavé články na našem blogu!